Cello en piano rond Suzanne Manet

Geen evenementen gevonden!

Datum

zondag 12 november
Verlopen!

Tijdstip

15:00

Cello en piano rond Suzanne Manet

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
Zondag 12 november 2023

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever met “La Lecture” Suzanne & Edouard Manet. Een programma over de Nederlandse pianiste en zangeres Suzanne Manet-Leenhoff.
Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen.
Zij willen in hun programma’s altijd muziek in een breder kader plaatsen om zo hun publiek mee te nemen in de tijd waarin de muziek gecomponeerd is.
De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met dansers, acteurs en vertellers. Vanaf 2020 spelen ze het programma over ‘Suzanne Manet-Leenhoff.
Suzanne Manet-Leenhoff was een Nederlands pianiste & zangeres en de echtgenote van de beroemde, Franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara.

Programma:

Richard Wagner (1813-1883 Wesendonck Lied nr.1
Carolus Antonius Leenhoff (1807-1878) ’t Ontslapen Kind van zijn Vader (bew. Willem van Merwijk)
Franz Liszt (1811-1886) Liebestraum
Jacques Offenbach (1819-1880) Les Larmes de Jaqueline Opus 76 nr.2
Richard Wagner (1813-1883) Wesendonck Liederen nr. 3, 4, 5
Jean-Baptiste Fauré (1830-1914) Les Rameaux
Meer over Duo Chelys Sonora
Duo Chelys Sonora probeert de kamermuziek uit de 18e eeuw opnieuw te ontdekken en tot uitvoering te brengen. Het duo weerspiegelt het natuurlijke gevoel van intimiteit en gratie dat te vinden is in barok- en galantmuziek met het delicate geluid van de fluit en de subtiele klank van de luit.
Oihana Aristizabal Puga
Oihana Aristizabal Puga

Celliste Oihana Aristizabal Puga studeerde cum laude af aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje, bij Pilar Huici en Riccardo Scianmarella. Daarnaast studeerde ze kamermuziek bij Eva Pereda Ansa.

In 2002 startte zij in Nederland haar studie aan het Utrechts Conservatorium waar ze in 2005 haar Bachelor of Music behaalde bij Ran Varon. In 2007 is zij afgestudeerd als Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij cellist Jeroen den Herder. Oihana volgde verschillende masterclasses bij onder meer Marcio Carneiro, Elias Arizcuren, Shmuel Magen, Vladimir Perlin, Pieter Wispelweij en Alexander Rudin.
Oihana is 10 jaar lang celliste geweest bij Cello Octet Amsterdam, waarmee ze tournees maakt door Europa, de VS en het Midden Oosten. Ze heeft met diverse componisten samengewerkt, waaronder Arvo Pärt, Theo Loevendie, Jose Maria Sanchez Verdu en Gabriel Erkorek. Oihana heeft tevens met bijzondere Nederlandse artiesten samengewerkt, zoals Hadewych Minis, Izaline Calister en Conny Jansen Danst. Met Cello Octet Amsterdam nam Oihana ook diverse cd’s op, waaronder de alom geprezen versie van ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt. Daarnaast speelt ze regelmatig met verschillende orkesten in Nederland en Spanje.
Oihana bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

Lineke Lever
Lineke Lever

Pianiste Lineke Lever voltooide in 2007 cum laude haar Masterstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Davi

Daarna studeerde zij de specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Ze geeft concerten in binnen- en buitenland.
Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke sinds 2001 het succesvolle Arte Duo, waarmee ze concerten door heel Nederland geeft en 2 goed ontvangen CD’s heeft opgenomen. Lineke is daarnaast een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij vormt een trio met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal (DNO). Als trio waren zij te horen op Radio 4 en gaven o.a. concerten voor Opera Zuid. Daarnaast hebben zij als trio de muzikale leiding over een mannenkoor. Lineke volgde lied-interpretatielessen van o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel e.v.a. Daarnaast verleent zij regelmatig haar medewerking aan grote koorwerken, waaronder de Petite Messe Solennelle van Rossini en de Liebesliederwalzer & Ein Deutsches Requiem van Brahms.
Sinds april 2021 is Lineke uitvoerend directeur van concertzaal BIJ ANDREAS in Naarden.
Lineke voltooide in 2007 daarnaast ook een studie Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Utrecht.