Brisk Kerstconcert

Geen evenementen gevonden!

Datum

vrijdag 23 december
Verlopen!

Categorie

2022-2023

Brisk Kerstconcert

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
Vrijdagavond 23 december 2022
Aanvang 20.00 uur

“Brisk
Blokfluit ensemble en verteller

Alide Verheij, Marjan Banis, Susanna Borsch en Bert Honig –blokfluit
Hans Thissen- verteller

www.brisk.nl

Meer over Brisk
BRISK betekent levendig en wakker. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, schreef een recensent ooit over BRISK. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid, zijn de ingrediënten voor een concert van BRISK. De pers prees het spelplezier, de virtuositeit en de prachtige hechte klank van het ensemble. Het kwartet omringt zich altijd met een enorme verzameling blokfluiten.
Sinds de oprichting in 1986 gaf BRISK talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Canada en Noord- en Zuid-Amerika. BRISK maakte radio- en tv opnamen in Nederland en in het buitenland, en is op meer dan tien zeer goed ontvangen cd’s te beluisteren.

Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. BRISK werkt vaak samen met collega-musici, en met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers.

BRISK maakte naam door de levendige vertolkingen van oude muziek, de zoektocht naar onbekend repertoire en de vele bewerkingen die het ensemble maakte in de traditie van het instrument. Het kwartet werkte onder meer samen met Amaryllis Dieltiens, Michael Chance, Marcel Beekman, Johannette Zomer, Maarten Koningsberger, het Egidius Kwartet, het Gesualdo Consort, Bernard Winsemius, Leo van Doeselaar, Rainer Zipperling, Mike Fentross en Camerata Trajectina.

Tot de lange lijst van componisten die voor het kwartet schreven, horen Martijn Padding, Mayke Nas, Hans Koolmees, Calliope Tsoupaki, Bart Visman, Klaas de Vries, Kate Moore, Roderik de Man en vele anderen.

In BRISK-programma’s met oude muziek klinkt vaak nieuw werk als commentaar of contrast. BRISK geeft regelmatig concerten met specialisten in de hedendaagse muziek zoals pianiste Tomoko Mukaiyama, componist en improvisator Guus Janssen, zangeres Greetje Bijma en slagwerker Ramon Lormans.

Met regisseurs als David Prins, Jetse Batelaan en Gienke Deuten, en acteurs als Porgy Franssen, Bart Kiene en Hans Thissen, maakte het ensemble een aantal zeer succesvolle kindervoorstellingen.

Het kwartet heeft een uitgebreid instrumentarium, dat door intensieve contacten met blokfluitbouwers uit de hele wereld voortdurend in ontwikkeling is. Daarmee kunnen composities uit de renaissance, de barok, de 20e en de 21e eeuw elk in hun eigen stemming en klankkleur worden uitgevoerd.

www.brisk.nl

Alide Verheij
Alide Verheij

Alide Verheij is een Nederlandse blokfluitist en lid van Brisk Recorder Consort. Ze studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Walter van Hauwe, Kees Boeke en Marijke Miessen en volgde masterclasses bij Frans Brüggen en Harry Sparnaay.

Marjan Banis
Marjan Banis

Marjan Banis studeerde blokfluit aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam waar ze les kreeg van onder meer Walter van Hauwe, Kees Boeke en Marijke Miessen. Na haar afstuderen in 1988 bij Van Hauwe met een cum laude solistendiploma kreeg ze masterclasses van Frans Brüggen en Harry Sparnaay. Marjan is vooral uitvoerend musicus. Haar repertoire omvat zowel twintigste-eeuwse composities, als muziek uit de Middeleeuwen, de renaissance en de barok. Ze treedt in binnen- en buitenland op.

Zij maakt deel uit van het Brisk Recorder Quartet uit Amsterdam dat verder bestaat uit Alide Verheij, Susanna Borsch en Bert Honig. Hiermee heeft ze sinds 1986 in vele grote concertzalen gestaan waaronder het Concertgebouw, de Doelen, Musis Sacrum, de Frits Philipszaal en Vredenburg.[3] Ze maakte concertreizen naar onder meer Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, IJsland, Bulgarije, Slowakije, Hongarije, Zwitserland, Italië, Portugal, Canada en de Verenigde Staten. Behalve concerten geeft zij met Brisk ook kindervoorstellingen. In 2004 verscheen de kindershow “speelgoed” met onder anderen Porgy Franssen en Bart Kiene, die eind 2009 werd opgevolgd door “meneer Zwoei” met onder anderen Hans Thissen. Naast haar werk als uitvoerend musicus geeft zij workshops en masterclasses in binnen- en buitenland.

Susanna Borsch
Susanna Borsch

Susanna Borsch, een blokfluitvirtuoos die bekend is met zowel hedendaagse als oude muziek, is een van de weinige instrumentalisten die met gemak beide muziekstijlen weet te overbruggen. Susanna’s eerste solo-cd off-limits bevatte verschillende nieuwe werken die speciaal voor haar waren gecomponeerd en de combinatie van blokfluit met live-elektronica, en kreeg lovende kritieken van alle kanten toen ze in 2006 werden uitgegeven.

Susanna Borsch’ soloprogramma Susie, vertel me een verhaal! ging in maart 2014 in première en was vervolgens te zien in Nederland en op internationale festivals, universiteiten en concertseries. Sinds april 2014 doceert ze aan de Trossingen University of Music op de afdeling Oude Muziek. In 2014 trad Susanna toe tot het BRISK blokfluitkwartet.

Bert Honig
Bert Honig

Bert Honig studeerde blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Marijke Miessen, Walter van Hauwe en Kees Boeke. Sinds 1986 maakt hij deel uit van het Brisk Recorder Quartet Amsterdam. Met Brisk volgde hij interpretatielessen bij Frans Brüggen en gaf hij talloze concerten in Nederland, vele Europese landen, Canada en de Verenigde Staten en maakte hij diverse cd’s.

Hij werkte ook mee aan concerten van de Amsterdamse Bachsolisten met de dirigenten Richard Egarr en Roy Goodman. Bovendien maakt hij deel uit van Occhio di Falcone met sopraan Judith van Wanroij, gambiste Susanne Braumann en klavecinist Johan Hofmann. Bert Honig gaf workshops en masterclasses in Nederland, Duitsland, Engeland, Portugal, Tsjechië, Canada, de VS en Taiwan en gastlessen aan de conservatoria van Enschede en Utrecht.

Hans Tissen
Hans Tissen

Hans Thissen is in 1988 afgestudeerd aan het Conservatorium, klassiek piano. Hij houdt zich bezig met muziek, theater en vormgeving en acteerde, regisseerde en componeerde voor vele theater- en muziektheater producties. Hij speelde sindsdien in voorstellingen bij o.a. De Toneelschuur, Firma Rieks Swarte, Zuidelijk Toneel, RO Theater, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Huis aan de Amstel, Kwatta en Tryater.

Hij was te zien als acteur en pianist in de vrije producties ‘Amateurs!’ en ‘De Goede Dood’ beide van Wannie de Wijn uitgebracht bij WallisFinkers. Hij regisseert al jaren muziektheater producties met name voor de jeugd, waaronder alle voorstellingen van Dirk Scheele en veel producties van Ageeth de Haan, diverse producties voor Buro Vanaf2, zoals Klein Zwanenmeer, de Gruffalo, Nijntje op de fiets en Broemmm! De afgelopen 8 jaar was hij artistiek leider van muziektheatergroep Max Tak waarvoor hij de voorstelling ‘Hats!’ schreef en regisseerde, ‘Ik ben een Held’ en ‘Ik ben een Goochelaar’ naar de gelijknamige boeken van Ted van Lieshout, ‘Pudding Tarzan’ naar het boek van Ole Lund Kirkegaard en Bruno wordt een superheld naar het boek van Hakon Ovreas.

Urenschema

Dag 1

20.00 - 21.00
Kerk open 19.30