Duo Ebano

Geen evenementen gevonden!

Datum

zondag 13 november
Verlopen!

Categorie

2022-2023

Duo Ebano

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
13 november 2022

Duo Ebano
Marco Danesi klarinet
Paolo Gorini piano
www.duoebano.com

Programma:
Brahms Full House

Sonata opus 120 nr. 2
Intermezzo opus 117 nr. 1
Intermezzo opus 117 nr. 1
(arranged by Paolo Gorini)
 
Klavierstücke opus 119 nr. 3
(arranged by Paolo Gorini)
 
Sonata opus 120 nr. 1

Na het afronden van zijn Strijkkwintet opus 111 besloot Brahms te stoppen met componeren. In 1891 luisterde hij naar de klarinettist Richard Mühnfeld. Volgens historische bronnen stond Brahms versteld van Mühlfelds levendige manier van spelen en het vloeiende, betoverende geluid van de klarinet. Brahms besloot weer muziek te gaan schrijven. Een aantal verrassende kamermuziekwerken werden geboren. Het Trio voor klarinet, cello en piano opus. 114, het klarinetkwintet opus 115 en de twee sonates opus 120. Het intieme geluid van de klarinet raakte een verborgen snaar in Brahms’ geest. Hij keerde terug naar zijn vertrouwde instrument, de piano. Tussen het klarinetkwintet opus 115 en de Sonates opus 120 schreef hij meer dan 20 korte pianostukken. Hier vinden we een sterke correlatie tussen deze werken en de composities voor klarinet. We besloten met ons duo een nieuw licht op dit moment te werpen. Het intermezzo opus 117 nr. 1 en de Klavierstücke opus 119 nr. 3 leken ons het meest geschikt voor onze instrumentatie.

Luister hier naar “Intermezzo op. 117 n 1”

Meer over Duo Ebano
Duo Ebano speelt muziek van Brahms en Schumann? Zeker.
Duo Ebano speelt nieuw geschreven muziek? Absoluut.
Duo Ebano speelt meerdere instrumenten? Definitief.
Duo Ebano werkt met elektronica? Graag.
Het repertoire van Duo Ebano reikt buiten het domein van de klassieke muziek? Heel vaak.
Duo Ebano heeft vele gezichten en kan niet worden beperkt tot een starre categorie. Marco Danesi en Paolo Gorini richtten Duo Ebano op in 2016. Hun tegengestelde persoonlijkheden creëren een productief evenwicht dat fantasierijke, kleurrijke en opwindende muzikale resultaten bevordert.
Klassieke muziekpodia zoals het New York Chamber Music Festival, Salle Cortot Parijs, Muziekgebouw Amsterdam en hedendaagse muziekfestivals zoals Gaudeamus, November Music en Milano Musica hebben de twee muzikanten verwelkomd.
Duo Ebano’s eerste album, “Blackbird (R)evolution”, kristalliseert de ziel van het ensemble. Met onverschrokkenheid en nieuwsgierigheid combineren Marco en Paolo sonische experimenten met klassieke literatuur.

“Wie dankzij deze cd voor het eerst kennis maakt met het Duo Ebano, zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van het technisch en interpretatief rijke arsenaal dat deze twee heren tot hun beschikking hebben. Dit zijn topmuzikanten!

www.duoebano.com

Marco Danesi
Marco Danesi

De Italiaanse klarinettist Marco Danesi woont in Amsterdam. Marco treedt veelvuldig op met verschillende kamermuziekensembles zoals duo, trio en kwintet. In 2016 richtte hij samen met de Italiaanse pianist Paolo Gorini, het Duo Ebano op. Zij wonnen op meerdere internationale competities eerste prijzen en traden onder andere op in de Spiegelzaal- Concertgebouw Amsterdam en het Muziekgebouw Eindhoven.

Ze waren te beluisteren via Radio 4 in Vondel CS en AvroTros. In Oktober 2018 werd Duo Ebano geselecteerd als finalist van de Dutch Classical Talent tour 2019/20. Duo Ebano debuteerde recentelijk in the New York Chamber Music Festival. Als musicus is hij grensoverschrijdend en innovatief en hij is een veelgevraagd artiest vanwege zijn veelzijdigheid en gevarieerde programma’s. Als docent bouwde hij ondermeer ervaring op in New York, waar hij naast privélessen ook deelnam aan een onderwijsprogramma voor jonge kinderen in Harlem. Zijn opleiding kreeg hij aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan, waar hij studeerde bij Maestro Sergio Delmastro. Hij specialiseerde zich tevens in het bespelen van basklarinet aan de J. Horak Academy in Pordenone (IT). In 2013 begon Marco met zijn Master of Music bij Maestro Charles Neidich aan Julliard School in New York en in 2016 behaalde hij zijn Master aan het Conservatorium van Amsterdam.

Paolo Gorini
Paolo Gorini

Paolo Gorini begon zijn muzikale studie onder leiding van zijn vader. Hij studeerde cum laude af in piano aan het Conservatorium Luca Marenzio in Brescia. Hij behaalde een master graad kamermuziek aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan en een tweede master graad in piano gericht op nieuwe muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn belangrijkste leraren waren de heer Mario Boselli,

Paolo Bordoni, Andrea Rebaudengo, EmanuelaPiemonti, Frank Peters en Ralph Van Raat. Hij trad op voor verschillende organisaties en festivals in verschillende zalen in Noord-Italië, waaronder: Festival “de tien dagen”, Universiteit van Brescia, Universiteit van San. Raffaele, Review “Cantieri Musicali at Palazzo Borromeo”, “Conservatory Mondays at the Teatro Grande”, “Rivoli Musica”, Milan Piano city, “Giuseppe Nicolini” Conservatory of Piacenza, “Felice dall’abaco” Conservatory of Verona, “September music van San Giulio”.
Duo Ebano, klarinet en piano, is ontstaan dankzij de vriendschap met de klarinettist Marco Danesi. Ze wonnen de Storioni Toonzaal Prijs 2017 en traden daarna op in verschillende festivals en concertzalen zoals: Storioni Festival, Muziek op de Dommel, Muziekgebouw Eindhoven, Podium Klassiek Eindhoven.