Duo Bilitis

Geen evenementen gevonden!

Datum

zondag 13 oktober
Verlopen!

Tijdstip

15:00

Categorie

2019-2020

Duo Bilitis

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
13 oktober 2019
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur

Duo Bilitis duobilitis.com

Eva Tebbe harp
Ekaterina Levental mezzosopraan en harp

Programma

Humor, lyriek en volksmuziek elementen verbinden de tijdgenoten Benjamin Britten en Sergei Prokofiev. Een programma vol sprookjesachtige vertellingen, stoere melodieën en vrolijke dansante thema’s over de universele kracht van de liefde:
de liefde van Romeo en Juliette, liefde ongrijpbaar als een zwaluw, liefde pril als een vroege midzomerochtend en natuurlijk de liefde van Eva en Ekaterina voor deze muziek die zij met alle liefde naar u toe brengen.

Sergei Prokofiev (1891-1953)
Romeo et Juliette, suite pour deux harpes d’après le ballet op. 64. (arr. A. Ancelle pour deux pianos. Adapt. Pour deux harpes Duo Bilitis)
Introduction
Scène
Jeux de Masques
Les Montaigus et les Capulets
Romeo et Juliette avant la séperation

Benjamin Britten (1913-1976)
Interlude for harp solo from A ceremony of Carols
Friday Afternoons (selectie) for two voices and two harps (arr. Eva Tebbe)
A Birthday Hansel op. 92 for voice and harp

Sergei Prokofiev (1891-1953)
Gavotte op. 12 & Gavotte op. 25 for two harps
The Chatterbox for voice and harp (arr. Eva Tebbe)

Lees meer over het Duo Bilitis
Duo BILITIS is mede door haar bijzondere bezetting een uniek ensemble op de Nederlandse podia en daar buiten. De beide musici hebben sinds hun oprichting in 2004 een geheel nieuw repertoire gecreëerd met hun eigen arrangementen voor alle combinaties tussen twee harpen en twee stemmen maar ook door het verstrekken van compositie- en arrangeer-opdrachten aan verschillende Nederlandse componisten. Het duo vernoemde zich naar Claude Debussy’s tot de verbeelding sprekende composities ‘Les Chanson de Bilitis’ op teksten van Pierre Louys. Duo Bilitis is winnaar van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere en finalist van de International Jewish Music Competition.

Het repertoire van Duo Bilitis bestaat voornamelijk uit zelf gearrangeerd 20ste eeuws repertoire met een speciale focus op Franse en Spaanse componisten en 19e eeuwse Russische muziek. Nederlandse componisten zoals Jeff Hamburg, Chiel Meijering, Boudewijn Tarenskeen, Eef van Breen, Daan Manneke, Oene van Geel, Huba de Graaff, Anthony Fiumara en Joost Kleppe schreven nieuwe werken voor het duo. Met het strijkersensemble Camerata Antonio Lucio onder leiding van violiste Emmy Verhey speelden zij de Nederlandse premières van de dubbelharpconcerten van Maciej Malecki en Jean Francaix.

Eva Tebbe
Eva Tebbe

Harpiste Eva Tebbe staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziekpodia, verstrekt compositieopdrachten en arrangeert haar eigen repertoire. Als harpiste, performer en vocalist werkt zij veelvuldig mee aan theaterproducties.

Sinds 2004 vormt zij samen met Ekaterina Levental Duo Bilitis. Hun nieuwste CD Rèveries de Bilitis’ (Debussy, 2018) werd alom geprezen in de

pers, met een 10 gewaardeerd in Luister Magazine. Eva maakt daarnaast vast onderdeel uit van de Eef van Breen Group; een collectief van musici met jazz- en klassieke achtergrond die films maken voor de oren. Tijdens (inter)nationale festivals deelde zij het podium met Philippe Graffin, Christoph Schiller, leden van het quatuor Danel en vele anderen. Podia en festivals: Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam, Concertgebouw te Amsterdam, The Tenth World Harp Congress, November Music, Varna International Music Festival (Bulgarije), Mosel Musik Festival (Duitsland, Luxemburg), B-Classic Festival, Belgie, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, the International Music Festival Baku, (Azerbajian), De Bijloke, Belgie e.a.

Eva nam deel aan vele (muziek)theater producties van ondermeer KORZO Den Haag (2008), Productiehuis Rotterdams Schouwburg/WILco/Nieuw West, De Bijloke in Gent, Belgie, Diamantfabriek producties, Amsterdamse Bostheater, Noord-Nederlands Toneel (2013-2017) en mime-theatergroep Bambie (2017/2018).

Eva Tebbe houdt zich intensief bezig met het schrijven van arrangementen om het solo- en kamermuziekrepertoire van de harp te vergroten en te verdiepen. Ook hedendaagse muziek heeft haar bijzondere interesse, zij bracht nieuwe composities van o.m. Jeff Hamburg, Kate Moore, Daan Manneke, Chiel Meijering, Huba de Graaff, Eef van Breen, Oene van Geel, Wolfert Brederode, Aspasia Nasopoulou, Boudewijn Tarenskeen en vele anderen in première.

Eva Tebbe studeerde harp bij Manja Smits en behaalde in 2000 Bachelor diploma aan het ARTEZ instituut. In 1999 en 2000 studeerde Eva aan de Conservatoire Regional de Rueil-Malmaison (Frankrijk) bij harpiste Christine Icart. Zij behaalde in 2004 haar Masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop. Eva volgde tijdens haar studie masterclasses en cursussen van ondermeer: Marielle Nordmann, Helga Storck, Natalia Schameyeva, Tania Tauer, Andrew-Lawrence King, Isabelle Moretti, Christine Icart en Theo Olof.

Dankzij financiele steun van ondermeer het Niemeyer Fonds en de Therese Drucker Stichting bespeelt Eva een David-pedaalharp.

Ekaterina Levental
Ekaterina Levental

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar master diploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer.

Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee, LeineRoebana, Diamantfabriek en anderen.
Daarnaast treed Ekaterina op met concert- en oratoriumrepertoire in belangrijke zalen in Nederland en het buitenland met oratoria van onder anderen Bach, Mozart, Beethoven, Pergolesi, Rossini, Vivaldi, Duruflé en Poulenc.

Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle duo, Duo Bilitis’, waarmee ze diverse internationale prijzen won. Het duo treedt veelvuldig op in Nederland en het buitenland en heeft twee CD’s uitgebracht op het label ‘Brilliant Classics/Foreign Media’. De nieuwe CD ‘Rêveries de Bilitis’, gebaseerd op het werk van Claude Debussy is in 2018 met veel succes ontvangen door het publiek en de pers.

In 2015 maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Melibea in Reimsreisje (Il Viaggio a Reims) van Gioacchino Rossini.
Haar recente werkzaamheden waren onder andere Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg in Tokyo met het ensemble Nomad (Japan), voorstelling ‘Madam Koo’ (hoofdrol) met Diamantfabriek, een toer met de solo voorstellingen ‘De Weg’ en ‘De Grens’ in België en Nederland en de rol van ‘Die Frau’ in de opera ‘Menuet’ (LOD Gent).

Samen met Chris Koolmees ontwikkelt Ekaterina onder de naam LEKS Compagnie diverse muziektheaterprojecten zoals Un Ballet Réaliste, De Weg, Pierrot Lunaire 2.0, La Voix Humaine FaceTime. In 2017 verscheen ‘De Grens’, vervolg op hun succesvolle project ‘De Weg’. In 2019 volgt een derde deel in deze serie: ‘Schoppenvouw’.

Ekaterina heeft een Salvi Arianna harp uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.