Ensemble Fronimo

Geen evenementen gevonden!

Datum

zondag 15 oktober
Verlopen!

Ensemble Fronimo

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
15 oktober 2023

“Ik wil de wereld laten zien”
In verband met de huidige situatie in Israël konden de musici Yeela Avital en Eitan Hoffer helaas niet naar Nederland afreizen. Gelukkig kan het concert alsnog doorgang vinden doordat harpiste Emma Huijsser de sopraan Elisabeth Hetherington bereid gevonden heeft om samen met haar en Alon Portal (viola da gamba) het programma “Ik wil de wereld laten zien” te brengen.

Elisabeth Hetherington, sopraan
Emma Huijsser, barokharp
Alon Portal, viola da gamba

“Ik wil de wereld laten zien” zoveel ik kan in dit muzikale beroep, de ijdelheid van mannen, namelijk dat zij alleen de gave van intellect en artistiek talent bezitten en dat dergelijke gaven niet aan vrouwen zijn besteed.” Dit citaat komt uit het voorwoord van Il primo libro di madrigali van Maddalena Casulana, die in 1568 de eerste vrouw was die haar eigen muziek publiceerde. Deze muziek is opgedragen aan en misschien deels geschreven voor de beroemde beschermvrouwe van de kunsten en tevens gerenommeerd musicus Isabella de Medici. Al jarenlang zijn wij geïnspireerd door de gedurfde en uitdagende toon van Casulana en het is in haar geest dat we enkele van de vele vrouwen voor het voetlicht willen brengen wier genie in de loop van de geschiedenis vrijwel verloren is gegaan.
“Ik wil de wereld laten zien” is een kijkje in de wereld van de zangeressen en componisten van de 17e eeuw die voor de keuze stonden: Intreden in het klooster en het onderwijs gebruiken om daar muziek te schrijven ter ere van God of autonoom blijven en het risico lopen om onderwerp van een schandaal te worden. Het programma bestaat uit stukken van zowel componisten die in de kloosters geleefd hebben als van hofcomponisten.
Met Emma Huijsser op barokharp, Alon Portal op viola da gamba en sopraan Elisabeth Hetherington. Dit trio zal de indrukwekkende variëteit, diepgang en passie ten gehore brengen die te vinden is in de muziek van deze 17e-eeuwse componisten die, tegen elke verwachting in, erin slaagden om de wereld hun intellectuele en artistieke talent te tonen.

Programma

Chiara Maria Cozzolani (1602-1676/78)
O maria tu dulcis

Lucia Quinciani (1566-1611)
Udite lagrimosi spiriti
Francesca Caccini (1587-1640)
Canzonetta: Chi desia di saper

Diego Ortiz (1510 – 1570)
Recercada
Maddalena Casulana (c. 1544 – c. 1590)
Vagh’ amorosi augelli

Francesca Campana (c. 1615 – 1665)
S’io ti guardo ti sdegni
Claudia Sessa (1570-1617)
Occhi io vissi

Claudia Sessa (1570-1617)
Sopra le orecchie
Lucrezia Orsina Vizzana (1590-1662)
O magnum mysterium

Luzzasco Luzzaschi (c. 1545 – 1607)
Toccata del quarto tuono
Barbara Strozzi (baptised 1619 – 1677)
L’eracito Amoroso

Settimia Caccini (1591 – c. 1638)
Due luci ridenti
Francesca Caccini (1587-1640)
Maria dolce maria

Alessia Aldobrandini (1702-?) – Donatella Galletti ?
Passacaglia in omaggio al Sig JJS
Sofia Gubaidulina (1931 – )
Aus den Visionen den Hildegard von Bingen
Amarante Nat (1995 – )
A freedom’s Lament: I. Like clouds passing over the sun & IV. Why did I let you swallow me?

Rosa Giacinta Badalla (c. 1660 – c. 1710)
Non plangete

Elisabeth Hetherington
De sopraan Elisabeth Hetherington voltooide haar Undergraduate Degree in Voice Performance aan de Universiteit van Toronto, Faculteit Muziek, en is nu cum laude afgestudeerd aan de Masters of Historical Performance aan het Conservatorium van Amsterdam, met wie ze regelmatig samenwerkt als gastdocent. Sinds haar verhuizing naar Nederland heeft de bekroonde sopraan Elisabeth Hetherington zich snel gevestigd als een opvallende opkomende performer en vertolker van vroeg, hedendaags en modern repertoire in heel Europa. Elisabeth wordt geprezen om haar “ … onverschrokken en krachtige persoonlijkheid, evenals haar onberispelijke technologie en adembenemende presentatie ” (NRC, 2020) en “virtuoze gratie, verfijnde dynamiek en subtiele kleuren… prachtig lyrisch, ietwat fragiel timbre…” ( Place de l’Opera Magazine, 2020). Elisabeth slaagt erin om moeiteloos de kloof tussen oude en hedendaagse muziek te overbruggen en heeft talloze werken in première gebracht en opgenomen in heel Nederland, België, Noorwegen en Estland. Haar vermogen om oude en nieuwe muziek te combineren blijft lovende kritieken oogsten.
Elisabeth ontving in 2020 de prijs van de Dutch Classical Talent Award na deelname aan het jaarlange concours en de tournee. Ze nam haar debuutalbum op via de Nederlandse Omroep Avrotros en is nog steeds regelmatig te zien op de televisie- en radiostations van Nederland. https://elisabethhetherington.com/

Emma Huijser
Emma Huijsser studeerde blokfluit bij Dorothea Winter, Sébastien Marq en Daniël Brüggen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2011 afstudeerde. Daarnaast studeerde ze barokharp bij Mara Galassi aan de Civica Scuola di Musica Claudio Abbado in Milaan. Voor deze tweede studie ontving ze zowel een Huygens- als een VSBfonds-­beurs, en ze behaalde haar master diploma barokharp in februari 2017. Emma Huijsser werkte met het Tulipa Consort van Johannette Zomer, het ensemble Música Temprana onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. Met Holland Baroque was ze onder meer te horen in De ­Wereld Draait Door, met La Sfera Armoniosa en Geert Mak in Podium Witteman.Bijvoorbeeld in de Komische Oper Berlin en tijdens de Innsbrucker Festwochen was Emma Huijsser bij operabegeleidingen te vinden in de orkestbak. Ze verzorgde recitals met werken van Weiss en Bach en in Kassel soleerde ze in het Harpconcert van Händel.

Alon Portal
Alon Portal (Tel Aviv, 1990) studeerde aan de Jerusalem Music Academy voordat hij naar Nederland kwam om hier zijn studie viola da gamba en contrabas voort te zetten aan de Koninklijk Haags Conservatorium. Hij treedt regelmatig op in heel Europa.

Meer over Ensemble Fronimo