James Oesi en Andrea Vasi

Organisator

Stichting Sint Jorisconcerten
Telefoon
+31 6 3643 4164
Email
info@sintjorisconcerten.nl

Locatie

14:30 en 15:45
Sint Joriskerk
Seizoen
QR Code

Datum

zondag 13 december

Categorie

2020-2021

James Oesi en Andrea Vasi

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
13 december 2020, twee maal drie kwartier
Eerste concert: 14:30 – 15:15, kerk open 14:15 uur
Tweede concert: 15:45 – 16:30, kerk open 15:30

James Oesi contrabas
Andrea Vasi piano
www.jamesoesi.com
www.andreavasi.com

Programma:

Franz Schubert
1797-1828
Arpeggione Sonate
– Allegro moderato
– Adagio
– Allegretto
Claude Debussy
1862-1918
Clair de Lune
Vittorio Monti
1868-1929
Czardas
Meer/minder over het programma
De arpeggione was een uitvinding van de Weense gitaarbouwer Johann Georg Stauffer: een instrument met zes snaren zoals de gitaar, maar gestreken zoals de cello. Schuberts Sonate in a, de ‘arpeggione sonate’, is een lyrisch werk, met lange melodieën maar ook virtuoze passages. Tegen de tijd dat de sonate in 1871 postuum werd gepubliceerd, was de arpeggione allang verdwenen en bestonden er al transcripties voor viool en cello. Op 13 december wordt deze sonate uitgevoerd op contrabas en piano.

De Suite bergamasque van Claude Debussy is een vierdelige compositie voor piano solo, voltooid in 1905. Het werk ontleent zijn titel aan het gedicht Clair de lune, opgenomen in Paul Verlaines dichtbundel Fêtes galantes. Het derde deel, Clair de lune, is een zeer dromerig, feeëriek deel in de suite. De melodie klinkt als rivieren van dansende noten in een kleurrijke harmonie. Vaak wordt dit deel als een zelfstandig pianowerk gespeeld.

Vittorio Monti werd geboren in Napels en studeerde aldaar viool en compositie aan het Conservatorio di San Pietro a Majella di Napoli. Rond 1900 werd hij dirigent in Parijs waar hij diverse balletten en operettes het licht deed zien. In zijn latere jaren hield hij het dirigeren voor gezien en wijdde zich aan het componeren en lesgeven op viool en mandoline waarvoor hij ook een leerboek schreef.
Zonder zijn befaamde Csardas – de Csardas van Monti – zou hij weinig bekendheid genieten; er is waarschijnlijk geen enkel zigeunerorkest dat dit werk uit 1904 niet op het repertoire heeft staan.

James Oesi
James Oesi

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Oesi studeert in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10 + onderscheiding en hij wint de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Hij studeert daarvoor in Moskou en volgt masterclasses bij onder andere solobassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma.

James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival – het enige festival ter wereld waar de bas centraal staat.

Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1.
Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern.
http://www.jamesoesi.com/news/

Andrea Vasi
Andrea Vasi

Andrea Vasi werd geboren te Voorburg, in een Roemeens-Nederlands gezin. Op zesjarige leeftijd kreeg Andrea haar eerste pianolessen en vier jaar later werd ze aangenomen op de ‘School voor Jong Talent’ aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Naast de piano speelde zij eveneens harmonium, synthesizer, klavecimbel, celesta en fortepiano.

Zowel in 2004 als in 2006 won zij prijzen tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours (o.a. eerste prijs, persprijs, publieksprijs). Eveneens in 2006 stond zij in de finale van het Steinway Concours in het Concertgebouw te Amsterdam. Zij trad tweemaal op in Carnegie Hall in New York, hierna volgden tournees door o.a. India, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje, de VS en Canada. Met sopraan Ellen Valkenburg won zij het Musico Liedconcours, en deed succesvol auditie bij de vereniging Vrienden van het Lied.
Andrea was speciale gast op o.a. het Gergiev Festival te Rotterdam, het Grachtenfestival te Amsterdam, en tijdens de ´International week´ aan het conservatorium van Graz (Oostenrijk). Momenteel is Andrea docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en de TU Delft.

Urenschema

14:30 - 15:15
Eerste concert, kerk open 14:15
15:45 - 16:30
Tweede concert, kerk open 15:30