The Continuo Company

Locatie

15:00
Sint Joriskerk Bredevoort
Seizoen
QR Code

Datum

zondag 14 januari

Tijdstip

15:00

Categorie

2017-2018

The Continuo Company

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
14 januari 2018
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur

The Continuo Company www.continuocompany.com

Emma Huijsser barokharp
Arjen Verhage theorbe
Beatriz Lafont zang en theorbe
“The birth of Opera”: muziek uit de vroegbarok in ITALIE

Klik voor programma-gegevens
The Continuo Company voert muziek uit van onder andere Guilio Caccini, Frescobaldi, Kapsberger, Jacopo Peri en Monteverdi.

Ze schrijven daarover:

Wat is de perfecte manier om een dramatische tekst op muziek te zetten? Hoe kun je muziek en tekst samenbrengen tot een nieuwe beleveniswereld? Deze vraag leidde aan het eind van de zestiende eeuw in Florence tot een beweging onder de titel La nuove musiche.

Gebaseerd op een intellectueel debat over de aard van oude Griekse muziek en zang, was de kring rond graaf Giovanni de’ Bardi een broeinest van experimenten. Briljante geleerden en muzikanten ontmoetten elkaar in een poging om de oude theatrale ervaring te herscheppen. Uit deze geesten ontstond een expressieve samensmelting van tekst en muziek – de eerste “opera’s” werden geboren.

In dit programma bevinden we ons te midden van deze doortastende en innovatieve kring. We horen fragmenten van de vroegste operawerken van Peri, Caccini, Frescobaldi, Kapsberger en Monteverdi, en worden van lachen naar tranen en van woede naar hartstocht geleid in deze nieuwe en uitdrukkingsrijke muzikale wereld.

Dit programma wordt uitgevoerd in samenwerking met Beatrice Lafont, die zich begeleidt op haar theorbe.

Programma
Girolamo Frescolbaldi (1583- 1643) Canzon Seconda
Se l’Aura spira (“Arie musicali libro primo”, Florence, 1630
Giulio Caccini (1551 – 1618) Fortunato Augellino (“Le Nuove musiche”, Florence, 1601)
~~~~~~
Ascanio Mayone (1570 -1621) Toccata Quarta (“Primo Libro di Diversi Capricci”, Naples, 1603)
Jacopo Peri (1561 – 1633) Tu dormi (Londres, British Library, MS Add. 30491)
~~~~~~
Bellerafonte Castaldi (1580 -1649) Capriccio detto hermafrodito (“Capricci a due stromenti cioe tiorba e tiorbino…”, 1622)
Stefano Landi (1586 – 1639) Augellin (“Arie a une voce” Venetia, 1620)
Francesca Caccini (1587- 1641) Ch´amor sia nudo (“Delle Musiche a une e due voci” Firenze, 1618)
~~~~~~
Johann Hieronymus Kapsberger (1580 – 1651) Passacaglia (“Libro d’intavolatura di chitarrone” , Rome, 1640)
Girolamo Alessandro Frescobaldi (1583 – 1643) Ti Lascio anima mia, sopra l’aria di ruggiero (“Arie musicali libro secondo”, Florence, 1630
Claudio Monteverdi (1567 – 1643) Quel sguardo sdegnosetto (Scherzi Musicale, 1632)
~~~~~~
Paolo Quagliati (1555-1628) Ardo d’amor (La Sfera armoniosa, 1622)
Guilio Caccini Non ha’l ciel contanti lumi (Le Nuove musiche”, Florence, 1614)
Barbara Strozzi (1619 – 1677) Amor dormiglione (“Cantate, ariette e duetti, op.2”, Venise, 1651)
Emma Huijsser
Emma Huijsser

Emma studeerde blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast studeerde zij barokharp bij Mara Galassi aan de Civica Scuola di Musica Claudio Abbado in Milaan.
Emma treedt als barokharpiste regelmatig op met verschillende ensembles en orkesten. Zo speelde zij met het ensemble La Sfera Armoniosa olv Mike Fentross in het hoofdprogramma van het Festival Oude Muziek Utrecht en in de Philharmonie van Haarlem in het kader van het Frans Hals Festival.

Ook trad zij met La Sfera Armoniosa en Geert Mak op tijdens de opening door Z.M. Koning Willem-Alexander van de tentoonstelling In All Their Glory, en in het televisieprogramma Podium Witteman.
Emma speelde meerdere malen met het Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman.

Emma is mede oprichter van La Romanina, dat zich specialiseert in de Italiaanse seconda practica en van de Continuo Company. Zij is lid van het blokfluitkwartet Red Rose Four en won met het ensemble Vivo Fiato de Fringe publieksprijs van het Festival Oude Muziek Utrecht in 2010.

Arjen Verhage
Arjen Verhage

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging de aandacht uit naar de renaissance luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument.
Het begeleiden van zangers is een van Arjens specialiteiten, zowel in het luitlied als continuobegeleiding op de theorbe.
Met Leonore van Sloten vormt hij het Huygens Duo; een duo dat zich heeft toegelegd op de Nederlandse liedkunst van de zeventiende eeuw.

Arjen is betrokken bij het project MonteverdiXL, waarbij alle madrigaalboeken van Monteverdi zullen worden opgenomen. Dit immense project staat onder leiding van Krijn Koetsveld. Arjen is deel van het artistieke team van het Monteverdi Festival dat jaarlijks in het pinksterweekend in Amersfoort gehouden wordt.

De Nederlandse zeventiende-eeuwse muziek heeft Arjens speciale interesse. Sinds maart 2016 is hij verbonden aan het gerenommeerde ensembe Camerata Trajectina.
Als solist speelt Arjen regelmatig op toonaangevende festivals als het Oude Muziek Festival Utrecht.

Beatriz Lafont
Beatriz Lafont

Born in Valencia, she studied guitar and singing in the Conservatorio Profesional de Música of that city. She proceeds her studies in the Conservatorio Superior de Música “Joaquín Rodrigo” of Valencia. She performed at the Palau de la Música de Valencia in the project “Me llamo Mozart”, singing W.A. Mozart arias from “The Magic Flute” (Queen of the Night and Papagena), “The Marriage of Figaro” (Susanna) and “Don Giovanni” (Zerlina).

She also performed “Amahl and the Night Visitors” by G.C. Menotti, and “Suor Angelica” by G. Puccini, in the role of Suor Genovieffa.
After being granted a scholarship by the Institut Valencià de la Música, she moves to The Hague to further her studies at the Royal Conservatory, where she has completed a Master’s Degree in Early Music Singing, specializing in early Baroque Italian music and reviving the original performance practice of self-accompaniment with the theorbo.
She has studied singing with Rita Dams, Michael Chance, Jill Feldman and Peter Kooij, and theorbo with Mike Fentross and Joachim Held.