Van Amsterdam Duo

Locatie

15:00
Sint Joriskerk Bredevoort
Seizoen
QR Code

Datum

zondag 12 maart

Tijdstip

15:00

Categorie

2016-2017

Van Amsterdam Duo

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
12 maart 2017
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur

Van Amsterdam Duo www.vanamsterdamduo.nl

Jeanine van Amsterdam viool
Vincent van Amsterdam accordeon

(foto’s Maurice Lammerts)

Het Van Amsterdam Duo, ontstaan in 2004, is een bijzondere en unieke combinatie van de instrumenten accordeon (Vincent van Amsterdam) en viool (Jeanine van Amsterdam). Ga naar een concert van dit perfect op elkaar ingespeelde duo en word gegarandeerd verrast door de mooie samenklanken en spannend gekozen repertoire. Op hun repertoire staan werken van o.a. J.S. Bach, A. Vivaldi, D. Shostakovich, A. Kusjakow, S. Rachmaninov en A. Piazzolla. In 2011 is hun eerste CD onder de naam “A Flight Beyond The Time” uitgebracht. Op de CD staan duowerken alsmede solo repertoire van Vincent. In 2016 brengen zij een Russische CD uit onder het label 7 Mountain Records genaamd “Chanson Russe”.

In de laatste jaren zoekt het Van Amsterdam Duo de samenwerking met hedendaagse componisten. Het Duo wil, naast het spelen van geweldige klassieke muziek, ook componisten aansporen om de klassiekers van morgen te schrijven voor deze succesvolle combinatie. Dit resulteerde in een aantal werken zoals ‘Lente/Festina’ van Bram Kortekaas (2013), ‘Four Landscapes’ van Bernard van Beurden (2015) en Message to Rodion van Frank van Gompel (2014).

Lees meer
Het Duo won al diverse concoursen in binnen en buitenland. Op het Nationaal Accordeon Concours in 2005, 2006 en 2009 behaalde het Van Amsterdam Duo de 1e, 2e en 1e prijs. In 2009 waren Vincent en Jeanine één van de finalisten op het Prinses Christina Concours regio West. Daarnaast behaalden zij in maart 2009 wederom een eerste prijs op het Nationaal Accordeon en Kamermuziek Concours te Amstelveen. Tijdens het Coupe Mondiale 2010 in Kroatië behaalde het Van Amsterdam Duo in de Kamermuziekklasse de 3e prijs, en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal.
Jeanine en Vincent gaven met het duo al veel concerten, waaronder op de Uitmarkt in Amsterdam, het Janine Jansen Festival in Utrecht, het Emmy Verhey Festival, de Westvest90 Kerk in Schiedam en het Grachtenfestival en Sail Amsterdam. Ook in het buitenland gaven zij concerten, zoals een tournee in Oostenrijk (2013) en Servië (2012). In september 2015 gaven zij concerten op het Silk Road Arts Festival in Xi’an in China.
Kijk voor meer info op www.vanamsterdamduo.nl

Programma: (wijzigingen voorbehouden)
Manuel de Falla (1876-1946) Suite populaire Espagnole
1. El paño moruno
2. Nana
3. Canción
4. Polo
5. Asturiana
6. Jota
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) Preludes uit opus 34
II Allegretto
IV Moderato
V Allegro
VI Allegretto
X Moderato non troppo
XIII Moderato
XIV Adagio
XV Allegretto
XVI Andantino
Edvard Grieg (1843-1907) Holberg Suite
– Praeludium (Allegro vivace)
– Rigaudon (Allegro con brio)
Matti Murto (*1947) Dancing Suite (91-92)
Camille Saint-Saëns (1835-1921) Danse Macabre
Jeanine van Amsterdam
Jeanine van Amsterdam

Jeanine van Amsterdam (1992) is in 2010 toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, waar zij in 2014 succesvol haar Bachelor studie afrondde. Aansluitend hierop is zij toegelaten tot de Masteropleiding bij Vera Beths aan hetzelfde instituut, waar zij van afstudeerde in juni 2016 met een 9. In 2015 heeft zij de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond. In haar Masteropleiding krijgt zij naast haar lessen van Vera Beths, ook orkestspellessen van David Peralta.

Maart 2016 won zij het proefspel 2e viool tutti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar zij vanaf seizoen 2016-2017 zal gaan beginnen.
Jeanine heeft als soliste succesvol deelgenomen aan diverse concoursen, waaronder de 1e prijs op het Interprovinciaal Concours. In 2013 heeft Jeanine met veel succes deelgenomen aan het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, zij behoorde in de 2e ronde tot de laatste 8 kandidaten.
Jeanine is haar vioolstudie begonnen bij M. de Gorter en A. Veerling, in 2007 is zij toegelaten tot de Talentenklas en Vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Coosje Wijzenbeek. Zij speelde daar ook bij de ‘Fancy Fiddlers’. Jeanine heeft diverse masterclasses gevolgd bij o.a. Katie Sebestyen, Gregor Horsch, Ilona Sie Dhian Ho, Herman Braune, Gerhard Schulz en Isabelle van Keulen.

Jeanine treedt vaak op in kamermuziek verband. Zij vormt sinds 2004 het ‘Van Amsterdam Duo’ met haar broer Vincent van Amsterdam (accordeon). Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen. In 2009 behaalde dit duo de 2e prijs op het Prinses Christina Concours en de 1e prijs in de Kamermuziek klasse van het Nationaal Accordeonconcours. In 2010 won het duo de 3e prijs op de Coupe Mondiale in Kroatië en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal. Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi, Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals Kortekaas, van Beurden en van Gompel. In 2012 kwam de CD ‘A Flight Beyond the Time’ uit met werken van Zubitsky, Corelli en Piazzolla. Jeanine heeft met het Van Amsterdam Duo concerten gegeven op diverse podia in het binnenland, waaronder op de Uitmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

Daarnaast heeft Jeanine vele concerten gegeven met het ‘Engadin Kwartet’, en was zij actief als speler in het strijkorkest Ciconia Consort. In 2014 heeft zij ook een paar kamermuziekprojecten gedaan met het Wings Ensemble. Jeanine heeft diverse orkestprojecten gedaan met het Nationaal Jeugd Orkest, waar zij in 2012 en 2013 een aantal keer concertmeester was. In 2015 deed zij opnieuw mee met de NJO Muziekzomer, met de vioolduetten van L. Berio. Ook speelde zij in dat jaar als solist met het Noord-Hollands Promenade Orkest o.l.v. P. Stam.

Jeanine heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF, een Ch.J. Collin-Mezin, (±1910).

Vincent van Amsterdam
Vincent van Amsterdam

Vincent van Amsterdam (1989) is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009), en prijswinnaar van het International Young Musicians Competition in Milaan (2009).

Hij behaalde een vierde plaats op de Coupe Mondiale in Kroatië (2010 ) en was winnaar van de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours (2014). In de finale van zondag 19 juni 2016 won Vincent de felbegeerde Dutch Classical Talent Award.

Vincent is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, accordeonist en docent Evert van Amsterdam. Tijdens zijn Bachelorstudie kreeg hij les van Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In zijn tweejarige Masteropleiding volgde Vincent lessen aan de Hochschule fur Musik in Würzburg bij Prof. S. Hussong (D), daarnaast volgde hij hoofdvaklessen bij Prof. W. Semionow aan het Gnessin Academy of Music van Moskou. In de afgelopen jaren heeft hij diverse masterclasses en zomercursussen gevolgd bij bekende accordeonisten zoals F. Lips (RU), M. Dekkers(NL), C. Jacomucci(I), Y. Shishkin(RU), M. Vayrynen(FI) en M. Bjeletic (RS).

Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières voor accordeon, met werken van o.a. A. Strootman, B. van Beurden en W. Boogman. Speciaal voor het programma “Dutch Classical Talent” 2015/2016 heeft het Fonds Podiumkunsten een beurs uitgegeven aan Maxim Shalygin voor het schrijven van een nieuwe compositie voor solo accordeon.

Naast optreden als solist treed Vincent ook vaak op in kamermuziekverband, zo vormt hij sinds 2004 samen met zijn zus Jeanine van Amsterdam (viool) het ‘’Van Amsterdam Duo’’ Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2009, tweede prijs), Nationaal Accordeonconcours (2009, eerste prijs) Coupe Mondiale (2010, derde prijs) en het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal (2012,eerste prijs). Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi ,Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals B. Kortekaas, B. van Beurden en F. van Gompel.

Inmiddels heeft Vincent twee CD’s opgenomen. In 2012 kwam de CD ‘’A Flight Beyond the Time’’ uit met daarop solowerken voor accordeon en kamermuziekcomposities gespeeld door het Van Amsterdam Duo. In 2014 werd zijn eerste solo CD gepresenteerd ‘’Classical Accordion’’, hierop staan werken van o.a. Sweelinck, Bach, Gubaidulina en Tiensuu.

Daarnaast treed Vincent ook op met geheel andere bezettingen, zo vormt hij samen met Aart Strootman (git) en Dominique Vleeshouwers (perc) het ensemble EMBED. In het programma ‘’Le Chat Noir’’, i.s.m. Sebastiaan Kemner (trb) en Zinzi Frohwein (sopr) wordt werk van Satie en Debussy gecombineerd met Brel. Met carillonspeler Boudewijn Zwart heeft Vincent een aantal projecten gedaan rond de Metamorphoses van P. Glass. Samen met leden van het Wings ensemble speelde hij het Altvioolconcert van G. P. Telemann in een arrangement voor accordeon en strijkkwartet en verzorgde hij de wereldpremière van de compositie A 4 voor soloaccordeon en strijkkwartet van B. van Beurden.

Als solist zoekt Vincent ook de samenwerking met (symfonie)orkesten, hij soleerde met het accordeonconcert ‘’Pohadka’’ van V. Trojan met het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. M. Broers. In 2015 was hij solist bij het NJFO o.l.v. D. Oosterman met het accordeonconcert van O. Schmidt. In het najaar van 2015 voerde hij het accordeonconcert van H. Herman uit met het kamerorkest: “de Haerlemse Musyckkamer” o.l.v. A. Kaart.

Vincent heeft vele concerten gegeven op diverse podia in het binnenland waaronder op de UITmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam, NJO muziekzomer 2015. Ook In het buitenland heeft Vincent zich veelvuldig gepresenteerd , zo had hij een uitgebreide solo tournee door Italië, speelde hij in Parijs en Athene en had hij met het Van Amsterdam Duo een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

Zie voor meer informatie en concertagenda: www.vincentvanamsterdam.nl