Huygens Duo

Locatie

15:00
Sint Joriskerk Bredevoort
Seizoen
QR Code

Datum

zondag 11 december

Tijdstip

15:00

Categorie

2016-2017

Huygens Duo

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
11 december 2016
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur

Huygens Duo www.huygensduo.nl
Leonore van Sloten mezzosporaan, www.leonorevansloten.com
Arjen Verhage luit en theorbe, www.arjenverhage.com

Het Huygens Duo is een duo voor luit en zang dat zich heeft toegelegd op de muziek die in de zeventiende eeuw in de Nederlanden klonk.

Leonore van Sloten
Leonore van Sloten

De Nederlandse mezzosopraan Leonore van Sloten studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Pierre Mak. Naast haar muzikale opleiding studeerde ze kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Na haar zangstudie werd ze gecoacht door sopraan Marieke Steenhoek en mezzosopraan Marion van den Akker. Ze bekwaamde zich verder in masterclasses bij muzikale grootheden als Maarten Koningsberger, Françoise Pollet, Julius Drake, Johannette Zomer, Henk Smit, Rudolf Jansen en Jard van Nes.

Leonore wordt regelmatig gevraagd te soleren in stukken als het Requiem en Krönungsmesse van Mozart, de Mattheüs Passion van Bach, Le Roi David van Honegger, La Petite Messe Solennelle van Rossini, het Stabat Mater van Pergolesi en dat van Dvòřak, maar ook orkestliederen van Mahler en de Altrapsodie van Brahms.

Kamermuziek is een grote liefde van Leonore en ze treedt in verschillende verbanden op. Met pianiste Mignon Gotzsch vormt Leonore Duo Thaleia, dat in 2008 werd toegelaten tot het solistenbestand van de Vrienden van het Lied. Met luitist/theorbist Arjen Verhage vormt Leonore het Huygens Duo. Samen met pianist Jacco Lamfers werd Leonore gevraagd om alle liederen van de Nederlandse componist Cornelis Dopper uit te voeren. Dit leidde onder andere tot bijzondere recitals in Riga (Letland) en Emden (Duitsland), waarin naast liederen van Dopper ook werk van bevriende tijdgenoten als Gustav Mahler en Richard Strauss klonk.

Ook op het gebied van opera is Leonore actief: ze zong de rol van Sally in Samuel Barbers kameropera A Hand of  Bridge, in een regie van Claudia Christern; ze werkte mee aan een productie van Mozarts Don Giovanni in het Concertgebouw onder de muzikale leiding van Vincent de Kort en geregisseerd door Lawrence Dale; in 2010 en 2011 was Leonore te horen in een Nederlandstalige productie van de opera Het Sluwe Vosje van Leoš Janáček, onder regie van Machteld van Bronkhorst.

Arjen Verhage
Arjen Verhage

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Halverwege zijn gitaarstudie bij Lydia Kennedy besloot hij zich te toe te leggen op de oude muziek. Vanaf dat moment vervolgde hij zijn studie als luitist bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging de aandacht uit naar de renaissance luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument. Tijdens zijn vervolgstudie specialiseerde hij zich in de Franse barokluit.

In 2011 studeerde Arjen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hopkinson Smith. Hij heeft in het continuospel genoten van o.a. Thomas Boysen en Thérèse de Goede. In 2012 behaalde hij zijn diploma “Master of Music”.

Arjen is een veelgevraagd continuo en ensemblespeler. Hij speelde onder dirigenten als Jos van Veldhoven, Andrea Marcon, Manoj Kamps, Gijs Leenaars en voor ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Camerata Trajectina en Severijn. Hij speelde verschillende opera’s waaronder L’incorratione de Poppea onder leiding van Glen Wilson. In 2012 richtte hij “The Continuo Company” op; een ensemble dat zich specialiseert in het begeleiden van solisten, ensembles en orkesten.

Het begeleiden van zangers is een van Arjens specialiteiten, zowel in het luitlied als continuobegeleiding op de theorbe. Hij begeleide tal van zangers waaronder Claron McFadden en Nico van der Meel. Met Kaspar Kröner en Nicole Fiselier werkt hij regelmatig samen. Met Leonore van Sloten vormt hij het Huygens Duo; een duo dat zich heeft toegelegd in de Nederlandse liedkunst van de zeventiende eeuw.

De Nederlandse zeventiende-eeuwse muziek heeft Arjens speciale interesse. Als onderdeel van het Huygens Duo verkent hij de gezongen poëzie van onze vaderlandse dichters als Vondel en Hooft. Met het Nicolaes Vallet Luitkwartet nam hij een cd op met de luitkwartetten van Vallet. In de zomer van 2013 maakte hij de theatervoorstelling “Lege dagen” voor het Grachtenfestival en Festival over het IJ over de dichteres Catharina Questiers, samen met Kasper Kapteijn en Malou de Roy van Zuijdewijn.

www.arjenverhage.com