Countertenor en Luit

Locatie

15:00
Sint Joriskerk Bredevoort
Seizoen

Datum

10 januari zondag

Tijdstip

15:00

Seizoen

2015-2016

Countertenor en Luit

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
10 januari 2016
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur

Kaspar Kröner countertenor, http://kasparkroener.weebly.com
Arjen Verhage luit en theorbe, www.arjenverhage.com

Het optreden van het Huygens Duo, bestaande uit Leonore van Sloten, mezzosopraan, en Arjen Verhage, luit en theorbe, komt wegens ziekte van Leonore van Sloten te vervallen. In de plaats van Leonore treedt op Kaspar Kröner, countertenor. We zijn het Huygens Duo en Kaspar Kröner bijzonder erkentelijk dat het concert door kan gaan.
Vanwege de korte voorbereidingstijd kunnen in het programma door de musici wijzigingen aangebracht worden.

Lees meer
Programma
John Dowland (1563-1626) All ye whom
Say Love if ever thou didst find
I saw my lady weepgalliard to lachrime (luit solo)
Thomas Campion (1567-1620) I care not for these Ladies
John Dowland (1563-1626) Can she excuse
Phillip Rosseter (c.1568-1623) Almain (luit solo)
John Danyel (1564 – after 1625) Let not Cloris think
Grief keep within
Like as the lute
Alfonso Ferrabosco Jr. (ca 1575 – 1628) Pavan (luit solo)
John Dowland (1563-1626) Flow my tears
In Darknesse let me dwell

 

Kaspar Kröner
Kaspar Kröner

Kaspar Kröner begon zijn muzikale opleiding met een studie altviool aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler” in Berlijn. Nadat hij zijn altstem had ontdekt, werd hij aan hetzelfde instituut door Scot Weir, Stewart Emerson en Wolfram Rieger begeleid bij de eerste stappen in zijn ontwikkeling als countertenor. Om zich te specialiseren in de authentieke uitvoeringspraktijk zette hij zijn zangstudie voort aan de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Michael Chance, Peter Kooij, Jill Feldman, Rita Dams en Diane Forlano.

Daarnaast volgde hij masterclasses bij onder meer Helmut Rilling, Barbara Schlick, Gefrey Gall, Stephen Stubbs, Hilliard Ensemble, Thomas Quasthoff en Jard van Nes.
Kaspar Kröner brengt een gevarieerd repertoire van Lied, Oratorium en Opera als solist en met ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Amsterdam Baroque Choir, Huelgas Ensemble, Cinquecento en Cappella Amsterdam.

Hij vertolkte verschillende operarollen zoals Arsamenes (Xerxes), Medoro (Orlando) en Tolomeo (G. Cesare) van G.F. Händel en Apollo (Apollo & Hyazinth) van W.A. Mozart. Daarbij werkte hij samen met dirigenten als Ton Koopman, Daniel Reuss, Pablo Heras Casado, Risto Joost, Paul van Nevel, Mike Fentross, Jörg-Peter Weigle, Richard van Schoor en Hermann Bäumer.

Als ontvanger van een studiebeurs van de „Studienstiftung des deutschen Volkes” en de „Förderpreis der Musikakademie Rheinsberg” nam hij deel aan diverse producties met moderne muziek, waaronder wereldpremières van speciaal voor hem geschreven werken.

kasparkroener.weebly.com

Arjen Verhage
Arjen Verhage

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Halverwege zijn gitaarstudie bij Lydia Kennedy besloot hij zich te toe te leggen op de oude muziek. Vanaf dat moment vervolgde hij zijn studie als luitist bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging de aandacht uit naar de renaissance luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument. Tijdens zijn vervolgstudie specialiseerde hij zich in de Franse barokluit.

In 2011 studeerde Arjen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hopkinson Smith. Hij heeft in het continuospel genoten van o.a. Thomas Boysen en Thérèse de Goede. In 2012 behaalde hij zijn diploma “Master of Music”.

Arjen is een veelgevraagd continuo en ensemblespeler. Hij speelde onder dirigenten als Jos van Veldhoven, Andrea Marcon, Manoj Kamps, Gijs Leenaars en voor ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Camerata Trajectina en Severijn. Hij speelde verschillende opera’s waaronder L’incorratione de Poppea onder leiding van Glen Wilson. In 2012 richtte hij “The Continuo Company” op; een ensemble dat zich specialiseert in het begeleiden van solisten, ensembles en orkesten.

Het begeleiden van zangers is een van Arjens specialiteiten, zowel in het luitlied als continuobegeleiding op de theorbe. Hij begeleide tal van zangers waaronder Claron McFadden en Nico van der Meel. Met Kaspar Kröner en Nicole Fiselier werkt hij regelmatig samen. Met Leonore van Sloten vormt hij het Huygens Duo; een duo dat zich heeft toegelegd in de Nederlandse liedkunst van de zeventiende eeuw.

De Nederlandse zeventiende-eeuwse muziek heeft Arjens speciale interesse. Als onderdeel van het Huygens Duo verkent hij de gezongen poëzie van onze vaderlandse dichters als Vondel en Hooft. Met het Nicolaes Vallet Luitkwartet nam hij een cd op met de luitkwartetten van Vallet. In de zomer van 2013 maakte hij de theatervoorstelling “Lege dagen” voor het Grachtenfestival en Festival over het IJ over de dichteres Catharina Questiers, samen met Kasper Kapteijn en Malou de Roy van Zuijdewijn.

www.arjenverhage.com