Ensemble Scaramuccia

Locatie

15:00
Sint Joriskerk Bredevoort
Seizoen

Datum

8 november zondag

Tijdstip

15:00

Seizoen

2015-2016

Ensemble Scaramuccia

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort
8 november 2015
Aanvang 15 uur. Kerk open 14:30 uur
Ensemble Scaramuccia www.scaramucciaensemble.com:

Javier Lupiáñez viool & directie
Inés Salinas cello & viola da gamba
Giulio Quirici luit en theorbe
Patrícia Vintém klavecimbel

Scaramuccia werd opgericht in febuari 2013 door Javier Lupiáñez, met als doel om vergeten kamermuziek juwelen weer voor het voetlicht te brengen.
De kracht van Scaramuccia is om dit culturele erfgoed te herontdekken en opnieuw te doen klinken. Deze muziek werd niet alleen in adellijke kringen gespeeld, maar weerklonk ook in de kroegen en straten van de 18e eeuw. Een gedegen onderzoek naar programma’s en concerten is gedaan om de kleine muzikale juweeltjes te vinden die verstopt waren tussen de grotere en bekende werken van de barokliteratuur.

Lees meer
Scaramuccia debuteerde in de Fringe van het Festival Oude Muziek 2013 in Utrecht en in de Fringe van het Festival 2013 in Brugge. Sindsdien concerteert het ensemble regelmatig in Nederland, België, Engeland en Portugal. Scaramuccia speelde onder andere in het Maldon Festival of Arts (UK), het Muziekmuseum Vleeshuis (BE), de Kasteelconcerten (NL), en heeft ook opnames gemaakt voor de Nederlandse Radio Concertzender.

In hun ambitie om vergeten barokrepertoire te laten herklinken, heeft Scaramuccia de wereldpremière van twee nieuwe stukken van Vivaldi gespeeld tijdens een live concert in het radioprogramma De Musyck Kamer, uitgezonden door de Nederlandse Radio Concertzender in 2014.

Programma
Triosonate voor viool, cello en continuo in G groot
RV 820, Nieuwe ontdekkingen (Sardelli/
Lupiáñez, 2014).
[Allegro] Adagio
[Violino] Solo
Violoncello solo
Allegro
Vioolsonate in D-Groot RV 810, Onlangs
gepubliceerde ontdekkingen (Delius, 2007)
Andante
Allegro
Largo
Allegro
Vioolsonate in A-Groot, Nieuwe ontdekkingen
(Lupiáñez, 2015)
Adagio
Allegro
Largo
Allegro
Vioolsonate in D-Groot RV 816, Onlangs
gepubliceerde ontdekkingen (Talbot, 2011)
Allegro
Allegro
Largo
Allegro
Javier Lupiáñez
Javier Lupiáñez
viool & artistieke leiding

Francisco Javier Lupiáñez Ruiz start zijn muzikale training in zijn geboorteplaats, Melilla (Spanje). Tevens wint hij hier verschillende prijzen voor muzikale interpretatie en ook voor zijn composities. Na veel studeren en onderzoek gedaan te hebben behaald hij veel diploma’s, titels en andere vermeldingen: hij heeft klassiek viool gestudeerd aan de Superior Conservatory van Salamanca met Patricio Gutiérrez;

een masterstudie in musicologie aan de Universiteit van Salamanca gedaan; afgestudeerd als docent schoolmuziek aan de Universiteit of Granada; en hij heeft barokviool gestudeerd bij Enrico Gatti aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast heeft hij aan een ontelbaar aantal masterclasses bij erg goede docenten meegedaan, maar om dat allemaal op te noemen maakt dit curriculum vitae erg lang. Javier sloot zijn Masterstudie barokviool o.l.v. bij Enrico Gatti aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met onderscheiding af. Tijdens zijn studie ontdekte hij nieuwe werken van Vivaldi; zijn onderzoek wordt gepubliceerd in de Aggiornamento del Catalogo Vivaldiano van 2015, en in de editie van 2015 van het prestigieuze Studi Vivaldiani.Javier concerteert regelmatig als solist en concertmeester met verschillende ensembles en orkesten zoals: het Barok Orkest van Salamanca, de European Baroque Academy van Ambronay, en de Academia Montis Regalis. Hij is trots dat hij het podium mocht delen met artiesten als Frans Brüggen, Sigiswald Kuijken, Amandine Beyer, Olivia Centurioni, Enrico Onofri, Enrico Gatti, Peter van Heyghen, Inés Salinas en nog vele andere geweldige mensen.

Ook speelde hij met ensembles als: New Dutch Academy, Arcade Ensemble, Concerto Barocco, The Eroica Project (werken van Beethoven uitgevoerd op historische instrumenten), Orquesta Barroca Conde Duque, en Collegium Musicum Den Haag.

Javier is oprichter van ensemble Les Esprits Animaux. Het ensemble krijgt waardering van zowel publiek als recensisten over de programmering en over de concerten die zij spelen.
Javier is een actieve ensemblespeler; hij speelt met verschillende kamermuziek ensembles over de wereld. Hij concerteert regelmatig in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan en Nederland. Bovendien heeft hij opnames gemaakt bij Harmonia Mundi, France Musique, Musiqu3 en de Concertzender.

Javier bespeelt een barokviool Verbeek uit 1682 die hij leent van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Inés Salinas
Inés Salinas
viool

Geboren in 1985 in Zaragoza (Spanje), Inés is gespecialiseerd in het uitvoeren van oude muziek op cello en de viola da gamba. Ze is mede-oprichtster van ensemble Scaramuccia, Duo Graziani en La Máquina del Tiempo, waar ze veel mee optreedt. Naast alle bezigheden voor haar ensembles is Inés freelance musicus en geeft ze celloles in Den Haag wat ze erg leuk vindt.

Inés heeft haar Bachelor- en Masterstudie behaald aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Jaap ter Linden, Lucia Swarts (barokcello), en bij Mieneke van der Velden (viola da gamba). Ze kreeg coachings van Gaetano Nasillo, Hidemi Suzuki, Wieland Kuijken, Christophe Coin, Bruno Cocset, Itzair Atutxa, Rainer Zipperling, Balázs Maté, Enrico Gatti, Olivia Centurioi, en Enrico Onofri. Inés heeft ook een Bachelorstudie in klassiek cello afgesloten aan de CSMA (Zaragoza, Spanje), waar ze lessen volgde bij Ángel Luis Quintana, Cuarteto Casals, Cuarteto Quiroga, e.a.

Inés heeft een voorliefde voor Italiaanse hoogbarokke muziek, met Napolitaanse barokmuziek in het bijzonder. Ze wijdde haar Master scriptie aan het bestuderen van Napolitaans cellorepertoire uit de 18e eeuw, iets wat ze graag nog verder wil onderzoeken. Het vinden en uitvoeren van dit fantastische repertoire dat nog niet de bekendheid en waardering geniet dat het verdient, is één van Inés’ doelen.

Inés concerteerde met het Britten-Pears Baroque Orchestra (UK) tijdens een project onder leiding van Christophe Rousset; met het Orquesta Barroca Conde Duque (ES) onder leiding van Ángel Sampedro; en met I Giovani della Montis Regalis 2013 (IT) onder leiding van Olivia Centurioni, Alessandro de Marchi en Enrico Onofri.
inessalinas.webs.com/

Giulio Quirici
Giulio Quirici
theorbe en barokgitaar

Giulio Quirici is geboren in 1987 in Vicenza, Italië. Hij trad onder meer op in de volgende orkesten: Het Orkest van de 18e Eeuw (Frans Brüggen), Vox Luminis (Lionel Meunier), Enrico Onofri, Milos Valent, Ensemble Odyssee (Andrea Friggi), Charles Toet, Philippe Pierlot, etc. Hij is oprichter van prijswinnend ensemble Radio Antiqua, waarmee hij vaak optreed in gerenommeerde Europese festivals.

Giulio studeerde jazz- en barokmuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag; tevens volgde hij lessen aan het Berklee College of Music, de Akademie für Alte Musik in Bremen en aan de New School for Jazz and Contemporary Music. Zijn docenten zijn Mike Fentross, Joachim Held, Paolo Birro en Michele Calgaro. Giulio is ook actief als muziekdocent; hij geeft muziekles aan de British School in Nederland.

Patrícia Vintém
Patrícia Vintém
klavecimbel

Patrícia Vintém, Portugees klaveciniste, begon op zevenjarige leeftijd met muziek spelen. Na het afronden van haar basistraining viool en klavecimbel in haar geboorteplaats, vervolgde ze haar klavecimbelstudie bij Ana Mafalda Castro aan de Oude Muziek Afdeling van de Superior School of Music in Lissabon. In 2009 behaalde ze haar diploma.

Haar zoektocht naar meer kennis en ervaring in oude muziek leidde haar naar Nederland, waar ze haar Bachelorstudie (2013) bij Jacques Ogg en haar Masterstudie (2015) bij Fabio Bonizzoni succesvol afsloot.

Sinds 2009 is Patrícia mede-oprichter en ensemblelid van Les Esprits Animaux. Met dit ensemble heeft ze twee CD’s opgenomen bij Ambronay’s Editions die zijn uitgegeven door Harmonia Mundi. Met Les Esprits Animaux trad ze op in verschillende radioprogramma’s, o.a. France Musique (FR), Musiqu3(BE) en de Concertzender (NL). Zowel als solist en continuospeler concerteert Patrícia regelmatig in Europa en Japan.